Bastionstraat 11-10, Arnhem

HERBESTEMMING – B46 ARNHEMS BUITEN

Wauw, wat was dit een gaaf project! Toen ik 2,5 jaar geleden begon aan mijn deeltijd opleiding bouwkunde werd ik al een beetje opgewarmd voor deze minor. Ik had er dan ook echt zin in toen in februari de briefing werd gegeven. De opdracht: een herbestemming voor het pand B46 met als hoofddoel het huisvesten van expats. Nou, ik heb intern wel 100 sprongetjes van geluk gedaan! Ik neem jullie in deze blog kort mee door mijn afgelopen 5 maanden.

Mijn liefde Voor Arnhems Buiten

Waarom werd ik zo enthousiast van deze opdracht? Allereerst om het terrein Arnhems Buiten, het is groen, de architectuur is fantastisch (Haagse school) en de industriële geschiedenis. Ten tweede het doel van de opdracht, huisvesting van expats. Eindelijk een opdracht waarin mijn interieur skills een beetje in geuit kunnen worden. Als laatste punt, de opdracht is niet fictief. De vraag voor dit pand speelt echt en onze ideeën worden echt meegenomen.

Arnhem Outside-In

Zie het als een woordgrapje. Arnhems buiten, buitenste binnen, binnenste buiten… Ach dat hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Waar het om draait is dat we de groene omgeving terug willen brengen in het pand. Dit door duurzaamheid voorop te stellen, dit ook door kleur- en materiaalgebruik. Maar wat we ook willen doen is de omwonende betrekken in ons concept. Door verschillende voorzieningen toe te passen en ze open te stellen voor de omgeving zullen er connecties ontstaan tussen de expats en de omwonenden.

Wonen

Tijdens onze onderzoeken naar het bestaande gebouw zagen we ruimte in de verdiepingshoogte van het gebouw. We merkten op dat we van 2 bestaande verdiepingen (samen 8 meter), 3 nieuwe verdiepingen konden terugbrengen. Met een vrije hoogte van 2,6 meter, nieuwbouw maat dus. Deze ontdekking kenmerkt eigenlijk ons hele interne ontwerp voor de woningen. We hebben zo namelijk ruimtelijk erg interessante woningen kunnen creëren en niet te vergeten, meer verhuurbaar oppervlakte binnen het bestaande gebouw.

Horeca met uitzicht

Na de briefing hebben we het pand nog verschillende keren bezocht. Dat is het voordeel als je praktisch gezien om de hoek woont. Een van deze bezoeken was speciaal gericht aan het dak van B46. Want wij hadden op basis van een eerder bezoek ingeschat dat het uitzicht hier fantastisch zou zijn en dat moesten we natuurlijk met eigen ogen zien. Als dit uitzicht echt zo goed zou zijn zou dat een uitgelezen kans zijn om een horeca gelegenheid te creëren in een kas op dit dak. De volgende plaatjes verklappen het antwoord al op de vraag.

Sportschool met uitzicht

Omdat bleek dat sporten een van de belangrijkste behoefte is en deze nog niet in de nabije omgeving zit hebben we deze meegenomen in het plan. Dit gebouw heeft een ronde vorm en zal een sedum dak krijgen. Deze nieuwbouw zal door zijn locatie mooi opgaan in de boomrijke omgeving. Van binnenuit zal het ook het gevoel geven alsof je tussen de bomen staat te sporten.

Dat was heel kort een toelichting op ons herbestemmingsplan voor B46 op Arnhems Buiten. Ik zou hier natuurlijk nog uren over kunnen schrijven, maar dat bewaar ik dan voor een tweede blog! Laat vooral weten wat je van het plan vindt of lees andere blogs op mijn pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *