Bastionstraat 11-10, Arnhem

JOHANNA’S HANDELSHUIS

Verantwoord wonen met:….” is een reeks leuke en informatieve blogs. In deze blogs komen zowel ondernemers als mensen met een inspirerend interieur aan bod. Ik heb lang getwijfeld om deze reeks op te starten. Ik schreef een aantal jaar geleden al eerder deze ‘interview’ blogs, dat vond ik super leuk. Toen over mensen die zelfstandig hun huis verbouwden. Maar nu mijn hele concept draait om hergebruik in het interieur, kon ik niet anders dan deze reeks aanpassen. In het kader van ‘een goed begin is het halve werk’, start ik met een van mijn favoriete ondernemers; Johanna’s Handelshuis. Die ik ontdekte via Instagram en ik te gek vind door de industriële meubels die ze verkopen.

Verantwoord Wonen Met: Johanna’s Handelshuis

Roy en Monica van Johanna's Handelshuis

Zoals altijd begin ik met het voorstellen van de gezichten die schuil gaan achter het verantwoorde bedrijf. Je zal misschien denken: “Dat kan niet missen, deze dame moet dan Johanna zijn.” Nee dus, daar had ze mij ook op het verkeerde been gezet. Johanna’s Handelshuis wordt gerund door Roy en Monica. Johanna is Monica’s doopnaam en Handelshuis staat voor meer dan één product.

Met hun zaak zijn ze gevestigd in een oud fabriekspand in Eerbeek, waar ze rauw fabrieksmeubilair verkopen. Deze unieke items zijn robuust, hebben allemaal een geschiedenis en verdienen een tweede kans. Ze zijn solide en duurzaam door de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Als je een stijl toe zou moeten kennen aan de producten die ze verkopen zou dit industrieel zijn.

“Wij trekken letterlijk fabrieken, scholen en andere ruimtes leeg. Dan nemen we werkbanken mee met de asbakken er nog op, het gereedschap ligt nog net zo toen de werknemer de werkbank had verlaten na een lange dag werken. Zelfs de Lockerkasten zitten 9 van de 10 x nog vol met verzorgingsspullen, kleding, foto’s en kaartjes van geliefden.” Ook vintage vondsten krijgen een plekje in Johanna’s handelshuis.

Leuke Weetjes Over Johanna’s Handelshuis

  • Wonen bij hun bedrijf in Eerbeek doen ze niet, ze wonen in het pittoreske dorpje Wilp Gld.
  • Ze hebben twee zoons die met veel liefde helpen bij klusjes binnen het bedrijf.
  • Roy heeft nog een bedrijf in duurzame producten, namelijk gebruikte houten – en kunststof pallets, maar ook transportkarren, gitterboxen en nog veel meer transportmiddelen: Bosgoed Trading
  • De locatie ook te huren is voor fotoshoots

Unieke Meubelstukken Met Karakter

Buiten dat ze duurzaam en solide zijn, worden ze in de huidige tijd niet meer zo gemaakt. Zoals Monica zegt: “Wie de schoonheid ziet van gebuikte spullen en dit weet toe te passen in zijn interieur, winkel, horecagelegenheid maar ook gewoon op kantoor, is echt een masselaar! Ieder meubelstuk vertelt een verhaal, elk deukje, krasje of roestplekje dat is opgelopen in een carrière binnen de rauwe en harde industrie. Hoe cool! Ik grap altijd dat onze meubels met pensioen mogen, dan nog heel veel jaren verder mogen leven en dan alleen nog maar mooi mogen zijn. Mijn mening is dat juist de degelijkheid en het geleefde meer karakter en ziel bezit dan al die ‘13-in-1- dozijn-meuk’. Waar een ander zegt; “wat een oude troep!”, gaat mijn enthousiasme juist nog meer stromen.” Dit kan ik alleen maar beamen!

Een Opgeknapte Lockerkast

Dat is waar het ooit mee begonnen is. Monica raakte geïnspireerd door een vriendin die hem voor haar interieur had opgeknapt en hier later bij de verkoop een leuk zakcentje mee verdiende. “Dat is wel handel”, dacht Monica. Vervolgens kwam ze door Roy en zijn handel op plekken waar meer dan pallets werden verhandeld. Hele inventarissen van toffe fabrieken gingen daar weg. “Ik keek m’n ogen uit!”.

Zo kocht ze toen haar eerste 3 lockerkasten van wat geld dat ze had verdient met Marktplaats verkopen. Het duurde niet lang voordat ze deze verkocht had. Met de opbrengsten kocht ze nog wat kleine items in, “maar nog niets noemenswaardig”, vertelt ze. Na een tijdje te hebben gezocht stuitte ze op en hele gave partij oude lockerkasten. “Maar liefst 150 stuks! Dit was dan ook het moment dat ik/wij voor onszelf zijn begonnen.”

Muscle, Brains & Creativity

“Het was op april 2018 om precies te zijn”. Monica staat officieel ingeschreven bij de KVK als eenmanszaak, maar in de praktijk runnen ze het bedrijf samen. Roy is degene die de fysieke kracht en transport op zich neemt. Monica is er voor de creatieve zaken, zoals de Instagram-, Facebook- & Markplaats pagina onderhouden. Als ze elkaar niet hadden gehad, zou het bedrijf niet zo’n succes zijn geweest. “Ik kan wel zeggen dat we door de jaren heen echt een team zijn. Wat best organisch verlopen is eigenlijk, het was er ineens”.

Dat geldt ook voor het bedrijf, vertelt ze. De eerste paar jaar naast onze baan en ons jonge gezin. Monica heeft 15 jaar gewerkt binnen de jeugdzorg, van regulier tot jeugdgevangenis. Wat voor haar een prachtige tijd was. Maar uiteindelijk besloten ze net voor corona volledig voor Johanna’s Handelshuis te gaan. Dit gold ook voor Roy die zzp’er was en zich toen nog verhuurde als logistiek manager bij een bedrijf dat in kassenbouw doet. “Het waren tropenjaren, en de focus op één ding…. het moest. We hadden onszelf een half jaar gegeven. Als het niet ging zoals we het voor ogen hadden, zouden we stoppen en weer voor een baas gaan werken.”

“Gelukkig heeft Roy een ondernemershart en een enorme durf, ik daarin tegen ben van de veilige basis, ik ben niet zo Daredevil”. De afgelopen 5 jaren gingen met ups & downs, maar ze hebben ook geweldige plekken mogen bezoeken en mooie mensen mogen ontmoeten. In September 2022 hebben ze hun geweldige teamwerk bekroond met een gezamenlijke locatie.

De papierfabriek In Eerbeek

Voorheen zaten Monica en Roy zo’n 45 minuten rijden uit elkaar. “Toen de brandstofprijzen ons bijna de nek om deden, hebben we besloten om een geschikt pand te zoeken, waar we samen in konden”. Bij de bezichtiging van de papierfabriek uit ca. 1900, wisten Monica en Roy het meteen, dit moest het zijn.

Het was een jaar heel hard werken. Ze zijn begonnen met het verwijderen van alle oude machines die nog in het pand aanwezig waren. Alles was achtergelaten alsof de vorige eigenaar ieder moment terug kon keren. Zelfs de vloeren hebben ze moeten laten reinigen omdat ze zo vet waren door de paraffine.

Wat hadden wij dit onderschat!

Monica

“Alle wanden van boven naar beneden hebben we gehad, een schoonmaakklus van maanden. Er was in jaren of misschien wel in tig jaren niet meer schoongemaakt. Wat hadden wij dit onderschat! Wanden geplaatst ter afrastering van de voorraad, een werkplek gemaakt zodat je niet in de zooi kijkt en een binnenkomst gecreëerd. Nu ik dit schrijf bijna 1,5 jaar verder is het zoals we het voor ogen hadden. Zonder alle hulp om ons heen was het creëren van deze prachtige plek niet gelukt. Maar we willen nog steeds bouwen aan onszelf en ons bedrijf. Wij zijn nog niet klaar!”.

Monica en Roy gaan het laad dok nog omtoveren tot een veranda. Hier komt dan een grote tafel en een schommel waar bij beter weer kan worden genoten van een koffietje. Ook dit deel van het pand kan dan extra invulling geven als foto locatie. Als laatste willen ze wat terug doen voor de natuur. Door een extra stukje tuin te creëren met insectenhotels, egelhuisjes, voederbakken en nestkastjes.

Met Beide Beentjes Op De Grond

Toen ik Monica vroeg wat ze geleerd had tijdens het runnen van hun onderneming kreeg ik een mooi maar onverwacht antwoord terug. “Een eigen onderneming runnen is voor mij al een hele nieuwe tak van sport en dat is met vallen en opstaan gekomen. Ik kom ik uit het team zekerheid, duidelijkheid en weten waar je aan toe bent. Nou is ondernemen alles behalve zekerheid. Die onzekerheid kan me nog wel eens diep in de ogen aankijken, helemaal in grillige tijden als deze.” Gelukkig heeft ze haar wederhelft om haar weer met beide beentjes op de grond te zetten en haar tot rust kan manen.

Zoals al eerder in het stuk naar voren kwam is Monica de creatieve van het stel en ze vindt daar dan ook haar rust en plezier in. Dat is voor haar ook belangrijk, plezier hebben in wat je doet. “Helaas is dat niet altijd mogelijk en moet je ook realistisch blijven en zijn er ook mindere kanten aan ondernemen, maar dat heb je ook als je voor een baas werkt.”

Monica is heel heel dankbaar voor het feit dat ze door het hebben van hun onderneming de vrijheid heeft om iedere dag haar kinderen van en naar school te brengen. “Mijn rijkdom zit hem in het feit dat ik als moeder mijn eigen jongens kan opvoeden, zij in vakanties ook echt vakantie en vrijheid ervaren. Soms moeten ze met mij mee naar Eerbeek, maar dat leggen we dan ook uit, dat we daar allemaal van eten en leuke dingen kunnen doen.” Maar de jongens vinden het ook een feestje om mee te mogen klussen en ze beleven allerlei avonturen bij ‘de Eerbeekse Beek’ die naast het pand stroomt, vertelt ze. Het vinden van de balans tussen het moederschap en ondernemerschap was ook echt iets wat ze heeft moeten leren.

Niets Meer Aan Doen!

Bij Johanna’s Handelshuis wordt er zo min mogelijk gedaan aan de meubels. Allereerst omdat ze zo hun prijzen aanzienlijk lager kunnen houden dan bij andere aanbieders, maar ook omdat hun klantenkring daar niet naar is. “Onze klanten zijn ook echte creatievelingen, die de meubels op verschillende manieren weten in te zetten. De werkbanken zijn daar een duidelijk voorbeeld van. Daar worden buitenkeukens, industriële keukenblokken in een huis, dressoirs, toonbanken voor in winkels en wastafels van gemaakt.”

Als een meubel om een noodzakelijke reparatie vraagt dan wordt dat zeker niet uit de weggegaan. Zo vertelt Monica dat haar vader graag met hun zaterdag/vakantie hulp aan het klussen slaat en ze zo veel van elkaar leren. “Wie weet ga ik daar in de toekomst toch nog eens wat mee doen? Toch mijn zorgervaring met jeugd combineren met mijn werk nu. Dromen moet je houden hé…”

“Afval Bestaat (Bijna) Niet”

TIP VAN JOHANNA’S HANDELSHUIS:
Er is zoveel moois en zoveel nog te gebruiken, of te hergebruiken!

Heb jij zelf nou geen idee waar te beginnen? Of rijkt je creativiteit niet zo ver, kom langs hier in Eerbeek wie weet komen we samen op te gekke ideeën, en anders vraag Tamar eens! Zij bruist ook!

Johanna’s Handelshuis bezoeken kan elke woensdag open zijn van 09.30 uur tot 15.30 uur, en anders uitsluitend op afspraak. Hun prachtige locatie bevindt zich aan de Karel van Gelreweg 30 te Eerbeek.

Meer informatie of contact opnemen kan via onderstaande socials:

Een Colorful Loft Living Favoriet

Johanna’s Handelshuis is als favoriet terug te vinden in onze winkelgids. Een overzicht van alle verantwoorde woonwinkels in Nederland. Nieuwsgierig geworden naar de andere favorieten? Bemachtig dan nu jouw toegangsticket en ontdek de wereld van hergebruikte meubels en materialen!

WINKELGIDS NEDERLAND

De winkelgids van Colorful Loft Living is krijg je een overzicht van iedere tweedehands-. kringloop- en vintage winkel door heel Nederland. Wij hebben voor jou al het voorwerk gedaan en weet dus precies wat je kan verwachten als je ergens een winkel binnen wandelt.*

Eén reactie op “JOHANNA’S HANDELSHUIS”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *